Thursday, July 5, 2012

FIKAH PERUBATAN

Assalammualaikum w.b.t

Untuk entry kali ini, IMAN akan membawa anda semua untuk memahami apakah itu Fikah Perubatan sebenarnya kerana rata-rata Pelajar Muslim di Bandung adalah mahasiswa dalam bidang perubatan dan kesihatan. Oleh itu, jom sama-sama kita baca dan tambah ilmu kita tentang asas-asas ilmu Fikah Perubatan ini.

“Apabila aku sakit, Dia yang menyembuhkan penyakitku” (Q.S Asy-Syu’ara’ 26: 80)

Pertama : Fikah Perubatan berdiri atas prinsip-prinsip umum

 Fikah Perubatan sama seperti hukum-hukum cabang fikah yang lain. Fikah bersumberkan wahyu yang terkandung dalam Al-Quran dan Sunnah. Secara umum,al- Quran dan hadis meletakkan tiga prinsip dalam perubatan iaitu ;

1. Umat Islam dibenarkan berubat

2. Kaedah mengubati penyakit mestilah tidak bertentangan dengan prinsip- prinsip yang ditetapkan Islam. ALLAH SWT berfirman dalam Surah Al-Baqarah, ayat 195 yang bermaksud
“ Belanjakan (hartamu) di jalan ALLAH serta janganlah kamu mencampakkan (dirimu) dengan tanganmu sendiri kepada kehancuran. Berbuat baiklah, sesungguhnya ALLAH mengasihi orang – orang yang berbuat kebaikan.”

3. Kuasa menyembuhkan semua jenis penyakit adalah hak mutlak ALLAH. Manusia hanya perlu berikhtiar mengubati penyakit.

Abi al-Zubair melaporkan daripada Jabir yang Rasullulah SAW berpesan, sesungguhnya untuk setiap penyakit itu ada ubat.Apabila ubat itu serasi dengan penyakit, ia akan sembuh dengan izin ALLAH SWT. Direkodkan oleh Muslim.

Kedua : Hukum asal urusan perubatan adalah harus

Namun begitu, ianya perlu disandarkan pada syariat. Banyak kaedah perubatan yang diharamkan bahkan ada yang membawa kepada syirik.
Contohnya berubat menggunakan azimat, tangkal dan berubat menggunakan khidmat jin.Manakala yang diharamkan adalah seperti berubat menggunakan anggota badan binatang yang diharamkan memakannya ataupun mengambil arak sebagai ubat dan sebagainya.

Ketiga : Fikah Perubatan dibangunkan dengan mengambil kira Illat (sebab) dan Maslahat (keperluan ataupun kepentingan)

Perlu ditegaskan disini, di sebalik hukum-hukum syariah, objektif utamanya adalah mendatangkan manfaat atau kebaikan serta menolak dan menghindarkan kemudaratan kepada manusia.Kenyataan ini berdasarkan pada firman ALLAH SWT dalam surah Al- Baqarah, ayat 85,
“….ALLAH mahukan kamu beroleh kemudahan dan tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran…”

Ulama menggubal kaedah-kaedah fikah ataupun prinsip fikah dalam menghadapi sebarang masalah yang baru timbul. Ia dikenali sebagai al-Qawa’id al- Fiqhiyyah (Kaedah-kaedah fikah).
Terdapat banyak kaedah fikah yang disusun oleh para Ulama. Kaedah yang masyhur hanya lima kaedah sahaja. Kelima-lima kaedah ini adalah ibu kepada segala kaedah fikah yang lain iaitu :

Kaedah pertama :
Setiap perkara bergantung kepada tujuannya

Kaedah kedua :
Keyakinan tidak dapat dihilangkan oleh syak wasangka

Kaedah ketiga :
Kesukaran menjadi sebab kepada kemudahan dan keringanan

Kaedah keempat :
Kemudaratan hendaklah dihilangkan

Kaedah kelima :
Adat (uruf) diperhakimkan
Menarik bukan? Ok, untuk keterangan setiap kaedah ini akan diperjelaskan pada entry seterusnya, teruskan membaca dan update Blog IMAN ye….

Jazakallahu Khairan Katsiran….

Rujukan :
Fikah Perubatan Karya Dr.Harmy Mohd Yusoff,Ustaz Shamsul Kamal Abdullah,Dr.Rosediani Muhammad,Wan Nor Ainon Wan Abdullah terbitan PTS Millennia.

0 comments: