Monday, November 30, 2009

AL-QURAN VS. BIBLE: which is from God?

dengan nama Allah yang Maha pengasih dan Penyayang..

Alhamdulillah,
atas permintaan sahabat yang melawati blog ini,
saya terpanggil untuk mengepost
artikel berkaitan taalim yang diadakan
di bale 4 (asrama pelajar) baru-baru ini..

mungkin saya bukanlah pakarnya,
dan saya berharap ada yang akan menambah dan membetulkan
jika ada salah dan silap dari post saya ini..
sebarang soal jawab amatlah digalakkan..


AL-QURAN VS. BIBLE : which is from God?

untuk mengetahui kebenaran sesuatu perkara,
kita haruslah mempunyai bukti yang menunjukkan
apa yang kita pegang itu benar,
dan yang lainnya adalah salah..
seperti membuat timbang tara di dalam pertandingan debat,
atau melakukan differential diagnosis bagi seorang doktor
yang cuba mencari punca penyakit pesakitnya..

kita tidak boleh sewenang-wenangnya
mengatakan bahawa islam itu benar!
dan Al-Quran itu confirm dari Allah, dan kitab yang lain itu salah..

melainkan dengan bukti atau dalil yang jelas dan nyata..

jadi,
berdasarkan pernyataan di atas,
apa yang harus kita lakukan?

1. buktikan islam sebagai agama yang benar
2. buktikan agama lain salah (bukan dari tuhan)

mengapa hanya Al-Quran dan bible?
bukan kitab-kitab hindu?
dan bukan juga buku panduan kaum buddha?

baik,
pertamanya..
ciri yang kita pilih,
untuk dijadikan sebagai bahan yang akan digunakan
untuk menjalankan diagnosis kita adalah

-acessible
-reproducible


reproducible maksudnya boleh dibuktikan semula.
bukan di'produce' semula.
contoh : tongkat nabi musa.
kalau ia masih wujud lagi sekarang,
kita tak akan dapat menukarkan tongkat tu menjadi ular semula
(not reproducible even kita yakin dengan benar bahawa itu adalah mukjizat nabi musa)

tapi Al-Quran tidak..
ia boleh dibuktikan (ilmu hukum/science)
sampai bila2 selagi dunia belum qiamat.

accessible pula maksudnya boleh didapati,
boleh dilihat,
boleh dipegang,
dan boleh dirujuk.

dan Al-Quran juga memenuhi
karakteristik ini..

tetapi kitab hindu dan buddha
amat sukar didapati..
tanyalah pada kebanyakkan masyarakat hindu sendiri,
mungkin mereka juga belum pernah melihat dan membaca kitab mereka..

kita mulakan perbandingan kita antara AQ dan Bible..
dengan mudah dan ringkas sahaja..


sejarah Al-Quran


antara amalan yang biasa dilakukan
dengan al-quran sejak dari zaman nabi Muhammad SAW
adalah menulis, menghafalnya dan mengulang-ulang hafalannya
sama ada dalam solat, atau sebagai zikir harian..

Al-Quran yang ditulis di atas dedaun pohon tamar,
kulit binatang dan lain-lain semuanya di kumpulkan dan dijaga
sehinggalah apabila Rasulullah SAW sudah wafat,
ia dibukukan dan di samakan sebagai resam uthmani
pada zaman pemerintahan saidina Uthman
(tidak lama setelah kewafatan Nabi Muhammad SAW)..

sehingga sekarang,
percetakan Al-Quran amat dijaga
oleh pihak yang bertanggungjawab di saudi..
sehingga sangat sangat sangat mustahil berlakunya
kesalahan dalam Al-Quran yang ada di tangan kita sekarang.


sejarah bible


bible bermaksud himpunan buku..
dimana ia terdiri daripada gabungan old testament yang dikatakan taurat
dan new testament yang dikatakan injil..
ia juga menghimpunkan surat-surat atau tulisan father atau paderi kristian..

menurut kajian,
old testament mula ditulis 1300 SM (sebelum kelahiran nabi Isa A.S)
dan keseluruhan bible mula disalin kira-kira 300-400 tahun setelah
nabi isa 'diangkat' dari bumi..

satu jangka masa yang amat panjang,
dan keasliannya tidak dapat dijamin..
kerana apa sahaja tokok tambah bisa terjadi
sepanjang sela masa 400 tahun tersebut..

selain daripada mempunyai pelbagai versi,
bible juga tidak dijaga menurut bahasa asalnya..

sebagai contoh,
saya sendiri pernah membaca Al-Quran dalam bahasa cina,
namun tulisan aslinya dalam bahasa arab tetap ada
dan tidak boleh kita pisahkan..

berbeza dengan bible,
terdapat banyak salinan yang diterjemah ke bahasa asing,
tetapi bahasa asalnya tidak disekalikan..

bukankah jika kita menterjemahkan sesuatu bahasa ke bahasa lain,
pasti berlaku perubahan makna walaupun sedikit..

jika ada keraguan pada terjemahan tersebut,
lalu pada buku manakah yang harus kita rujuk?
yang berbahasa inggeris? atau cina? atau melayu? atau indonesia?
sedangkan semua itu sudah berbeza dari manuskrip asal..

tetapi AQ tidak begitu..
bahasa arab menjadi rujukan dan sumber
mengeluarkan apa-apa jua ijtihad dan hukum..
oleh kerana itu,
mereka yang ingin menjadi pakar dalam agama islam,
tidak kiralah bidang fiqh, hadith, syariah atau sebagainya..
harus juga memahirkan diri dalam bahasa arab..
kerana bahasa arab itu bahasa rasminya..


jika dibandingkan pula isi yang terdapat dalam AQ dan bible..
terlalu banyak bukti yang boleh kita bincangkan..

antaranya fakta-fakta yang bercanggahan dalam bible..
begitu pula dengan kisah dan penulisan yang lucah di dalam bible..
mari kita fikir sejenak..

jika benarlah bible dari tuhan,
lalu adakah tuhan 'kurang cerdik' hingga mampu melakukan kesalahan seperti itu?
Astaghfirullah,
Allah itu Maha bijaksana dan Maha mengetahui..
segala ilmu di dunia dan akhirat adalah milikNya..
lalu tidak sekali-kali mungkin Tuhan melakukan kesalahan..

maka,
adakah bible itu yang benar? dan tuhan yang TERsalah?

dalam Al-Quran pula,
terlalu banyak fakta benar yang sudah dapat
dibuktikan oleh para saintis masa kini..

contoh yang famous adalah seperti theory big bang (21:30)
proses kejadian manusia (22:5) dan sebagainya..

kita harus lebih jelas sekarang
tentang perbezaan antara keduanya..
dan diagnosis kita seharusnya sudah menampakkan hasil..

wallahua'alam..

sebarang pertanyaan,
sila ajukan..
kami dengan hati terbuka menerimanya~
moga bermanfaat..


p/s: bahan bacaan lain : http://www.answering-christianity.com/hot_gas.htm

7 comments:

dr.radzi said...

tapi ada salah explaination.
makesure betulkan dulu ye...

reproducible maksudnya boleh dibuktikan semula. bukan di'produce' semula. contoh : tongkat nabi musa.
kalu dia wujud lagi sekarang
kita tak akan dpt jdkn tongkat tu jd ular (not reproducible even kita yakin dengan benar bahawa itu adalah mukjizat nabi musa)
yg dia jd ular ke tak tu sbb dgn izin Allah
kalu Allah tak bkenan dia jd ular pn, Musa pn xdpt bt apa
tp quran tak....dia boleh dibuktikan (ilmu hukum/science) sampai bila2 selagi dunia belum qiamat.

accessible maksudnya boleh didapati, boleh dilihat, boleh dipegang, boleh dirujuk.

dr.radzi said...

tapi ada salah explaination.
makesure betulkan dulu ye...

reproducible maksudnya boleh dibuktikan semula. bukan di'produce' semula. contoh : tongkat nabi musa.
kalu dia wujud lagi sekarang
kita tak akan dpt jdkn tongkat tu jd ular (not reproducible even kita yakin dengan benar bahawa itu adalah mukjizat nabi musa)
yg dia jd ular ke tak tu sbb dgn izin Allah
kalu Allah tak bkenan dia jd ular pn, Musa pn xdpt bt apa
tp quran tak....dia boleh dibuktikan (ilmu hukum/science) sampai bila2 selagi dunia belum qiamat.

accessible maksudnya boleh didapati, boleh dilihat, boleh dipegang, boleh dirujuk.

*F.Y* said...

assalamualaikum..

good job~ =)
cuma macam drrazi ckp kat atas ni, mungkin penulis boleh terangkan lebih lagi ttg accessible dan reproducible supaya orang tidak keliru... dan pandangan saya eloklah dibiarkan sahaja istilah asal yang digunakan tanpa diterjemah supaya maksudnya tidak lari, dan hanya ditambah dengan penerangan lanjut. hehhe:)

tambahan sikit, reproducible tu boleh di'produce' kembali dalam keadaannya yang asal mcm contoh tongkat nabi musa as tu. Maknanya, bible yang ada sekarang ni tak sama dengan Injil sebagaimana ia diturunkn kepada nabi Isa dahulu. dan Allah tidak memeliharanya sebagaimana Allah memelihara al-Quran.

Hence, we cannot conclude that the Bible (Old and New Testament) is a reproduction of the Injil =)

dan penerangan2 seterusnya dalam artikel tentang sejarah pembukuan Bible telah membuktikan bahawa ia bukan 100% sepertimana Injil sebagaimana ia diturunkan oleh Allah, malah isi asal daripada Injil itu sangatlah sedikit...

WA

hamba Allah said...

salam,

nak tanya sikit.

kalau begitu,
bible tak memenuhi ciri-ciri reproducible lah ya?

sebab bible tak boleh dibuktikan
semula kan? kerana bible itu sendiri sudah salah.

mohon dijawab bagi sesiapa yang berkaitan.

*F.Y* said...

wsalam..
haah, bible memang tak memenuhi ciri2 reproducible itu...

tiada kitab yang memenuhi dua syarat itu [accessible dan reproducible] melainkan Al-Quran =)

Dr Amad said...

Permainan istilah...Pening!

philip said...

Mohon maaf saudara islam, kalau betul pun agama islam takkan penganut agama Christian hmpir 2 kli gnda agama islam. Dan 1 lg hkum2 yang dibuat untuk agama islam adalah kejam2 belaka. Contoh tak menunaikan solat subuh akan diletakan di neraka slma 6 tahun d neraka bersamaan 60000tahun di bumi. Sya rsa admin pun klau dkira scra peribadi entah berapa hkum ye cme x solat ja tu..huhu. Nsihat sya, kalo sudi dterima..jgan lah kita memandingkan agama2 kerana ada pihak yang akan tak puas hti mcm sya. kalo saudara rsa islam tu betul tak payah lah post sna post sni simpan dlm hati ckup. makasih.